Kunnskapsgrunnlag Snakker med folk
Gruppechatter
Ende-til-ende-krypterte gruppesamtaler som ikke lekker sine egne medlemskap. Hver melding er pakket separat for hvert medlem, adressert til en nøkkel som er brukt en gang.
Denne siden er maskinoversatt for enkelhets skyld. Den engelske originalen er versjonen som gjelder.
Opprette en gruppe
/group @alice @bob Weekend plans oppretter en gruppe med de medlemmene og det
navn. Navnet er valgfritt. Du kan også velge Opprett gruppechat fra
noens kontekstmeny, eller bruk + ved siden av Gruppechatter-delen i
sidefelt.
Du blir gruppens eier. Gruppene er begrenset til 100 medlemmer, fordi hver melding er kryptert separat for hver og fan-out per melding må holde seg begrenset.
Legger til medlemmer
/addmember @nym, eller /invite @nym mens du er i gruppen. Enten
alle andre enn eieren kan gjøre dette er gruppens la medlemmer legge til andre
innstilling, i gruppens kontekstmeny.
/groupinfo viser gjeldende medlemmer.
Invitasjonslenker
Av som standard. Eieren slår seg på Tillat å bli med via invitasjonslenke fra gruppens kontekstmeny, hvoretter lenken vises der — for eieren og for medlemmer også når "tillat medlemmer å legge til andre" er på.
Noen helt nye som åpner en invitasjonslenke blir bedt om å velge et nym eller logge inn først; bli med fortsetter deretter av seg selv, slik at de ikke trenger å finne lenken en gang til.
Tilbakestill invitasjonskobling tilbakekaller hver lenke som er delt så langt på én gang. Bruk den når a lenken har havnet et sted du ikke hadde tenkt.
Dele historikk med nye medlemmer
Også av som standard, også eierens anrop: Del historikk med nye medlemmer inn gruppens kontekstmeny.
Med den på, sender den som legger til noen frem til gruppens siste 50 meldinger til det nye medlemmet, som en enkelt kryptert blob, til dem alene. Videresendte meldinger er merket ubekreftet, fordi de originale forfatternes signaturer ikke kan kontrolleres på nytt når teksten har blitt videresendt av en tredjepart – stoler du på personen som la til du skal ikke ha redigert det de ga videre.
Eiere, moderatorer og medlemmer
| Kommando | gjør det | Hvem kan |
|---|---|---|
/kick @nym | Fjerner et medlem | Eier, moderatorer |
/ban @nym | Fjerner dem og blokkerer returen deres | Eier, moderatorer |
/unban @nym | Opphever et forbud | Eier |
/addmod @nym | Oppgraderer til moderator | Eier |
/removemod @nym | Degraderer en moderator | Eier |
/transferowner @nym | Overlater gruppen | Eier |
/leave | Fjerner deg fra gruppen | Hvem som helst |
Det er ingen server å arbitrere, så hver klient sjekker rollen selv - når sende en modereringshandling, og igjen på hver modereringshendelse den mottar. En klient som hevder en makt den ikke har blir rett og slett ignorert av alle andre.
Hvordan gruppekryptering fungerer
Gruppechatter bruker de samme NIP-17 ryktene og NIP-59 gavepapirene som private meldinger, en innpakning per medlem, hver kryptert til det medlemmet. Nymchat legger så til noe standard NIP-17 ikke har.
Roterende mottakernøkler
Med vanlig NIP-17 ser noen som ser på en stafett N gavepapir vises på samme øyeblikk, adressert til N forskjellige pubnøkler. Det er en medlemsliste, og den trenger ikke dekrypteres å lese.
Så Nymchat roterer mottakernøklene. Hver gang du sender, lager klienten en fersk
flyktig nøkkelpar og annonserer sin offentlige halvdel inne i det krypterte ryktet, som en
ephemeral_pk tag. Fra da av adresserer alle meldingene sine til den nøkkelen
i stedet for din ekte. Til en observatør går hver melding i gruppen mellom
engangs-pubkeys som ikke har noen synlig kobling til noen identitet, og ingen to meldinger deler en
mottaker.
Gjenoppretting etter kompromiss
Den rotasjonen er også utvinningsmekanismen. Hvis en enhet er kompromittert, brukeren ganske enkelt sender en melding: den nye flyktige nøkkelen den annonserer erstatter den gamle for hvert medlem automatisk. Det er ingen resynkronisering utenfor båndet å arrangere og ingenting for gruppen å bli enige om på.
Kommer tilbake etter å ha vært borte
Kortvarige nøkler roterer, og hendelsene som bærer dem utløper av reléer. En klient som har vært offline i flere dager kan derfor komme tilbake med nøkler alle andre har flyttet forbi. Så videre koble til på nytt, etter et langt nok gap, sender den en hastighetsbegrenset nøkkel-resynkroniseringsforespørsel til hver av sine grupperer og bytter ut nåværende nøkler på nytt - som er det som hindrer en lang ferie fra å snu inn i en gruppe du ikke lenger kan lese.